Nederlanders weer vaker op vakantie

Nederlanders vaker op vakantie

Voor het eerst sinds de economische crisis gaan Nederlanders weer meer op vakantie. Uit een inventarisatie van reiskoepel ANVR onder haar leden blijkt het aantal boekingen ten tijde van de meivakantie, die maandag voor veel gezinnen is begonnen, fors hoger ligt dan de voorgaande jaren.

Een grootschalig consumentenonderzoek van NBTC Holland Marketing laat dezelfde trend zien. De organisatie verwacht dat het aantal vakanties dit jaar met 2 procent stijgt ten opzichte van vorig jaar.

“Onze reisoperators merken voor het eerst dat het consumentenvertrouwen is opgeleefd”, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam. Uit de boekingscijfers blijkt dat vooral Spanje (plus 30 procent) en Portugal (plus 13 procent) dit jaar populair zijn onder Nederlandse toeristen.

Meivakantie in eigen land

Nederlanders die in eigen land meivakantie vieren, doen dat voornamelijk op de camping of in een vakantiehuisje. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 5,5 miljoen nachten in mei vorig jaar in deze accommodaties werden doorgebracht. ‘Slechts’ 1,9 miljoen keer kozen Nederlanders in die maand voor een hotel.

Bungalowparken waren met 3 miljoen overnachtingen iets populairder dan campings met 2,5 miljoen nachten.

Over heel 2015 blijken Nederlanders vaker voor een hotel te hebben gekozen. 30 procent van de overnachtingen werd in een hotel doorgebracht tegenover een kwart op de camping.

Tien jaar geleden was dat nog andersom. In 2005 koos een derde van de vakantiegangers in eigen land voor de camping en een kwart voor een hotel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *