Bezoek het avontuurlijke IJsland

Het land van vuur en ijs, adembenemende natuurspektakels en uiteenlopende natuurgebieden. Een ideale plek voor de avonturiers en liefhebbers van flinke tochten door de bergen en ruwe landschappen. Je vind er gigantische watervallen, Europa’s grootste gletsjer en geisers die kokend water metershoog de lucht in spuiten. De landschappen zijn zo divers als het weer, dat snel kan veranderen. Gelukkig geldt in IJsland de uitdrukking: “If you don’t like the weather, just wait 5 minutes.” IJsland laat je meerdere keren per dag het gevoel ervaren alsof je op een andere planeet bent beland. Als je wilt gaan rondreizen door ijsland staan hieronder een aantal tips om er een uitdagende vakantie van te maken.

Bezoek een vulkaan

Met 30 actieve vulkanen en de tektonische plaatgrens tussen Amerika en Eurazië die het eiland doorkruist, is er veel vulkanische activiteit. Voor de thrillseekers onder ons is dit een heerlijke omgeving. Je kan op veel plekken een tour boeken waarmee je de vulkanen bezoekt met een 4×4 super jeep. De hoogste vulkaan, Öræfajökull, ligt onder de Vatnajökull gletsjer en had zijn laatste uitbarsting in 1728. Maar veel andere vulkanische gebieden zijn meer recentelijk actief, zoals de ondergrond van Reykjanes die sinds 2021 weer actief is. Dit maakt het wel een spannende activiteit. Bekijk van tevoren goed welke bereikbaar zijn en hoe je deze gaat bezoeken.

Loop de Laugavegur trail 

Een van de populairste trails op IJsland is de Laugavegur trail, dit is een in 1978 geopende wandelroute van 55 kilometer lang. In vier dagen maak je kennis met de ruwe maar prachtige landschappen van IJsland. Tijdens de tocht ruik je de berkenbossen van Þórsmörk, bewonder je de canyon Markarfljótsgljúfur en gletsjers van Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull, en doorkruis je zwarte woestijnen en lavavelden. De route eindigt bij de kleurrijke Ryolietbergen en warme bronnen van Landmannalaugar. Het is een middelzware route, maar bereid je voor op een aantal uitdagende stukken en rivieren die je zonder brug moet doorsteken. Het is echt de ruigheid en variatie die deze trail een must do maken! 

Tour rond met de auto

Wat is er fijner en vrijer dan het zelf rondrijden in een huurauto? Je hoeft nergens rekening mee te houden, bepaalt je eigen tijden en scheurt zo de prachtige landschappen door. Wij raden aan om een eigen auto te huren, dit is een stuk goedkoper dan via een georganiseerde tour. Voor de echte avonturiers onder ons, kan je ook besluiten te liften over het eiland. Je ontmoet een hoop nieuwe mensen en bespaart een hoop geld. Langs de wegen zie je vaak toeristen die liften. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van anderen, en je planning dus echt even moet laten vieren. IJsland biedt ontzettend veel avonturen en grensverleggende activiteiten. Bereid je voor op een vakantie vol adrenaline!